The Great Bubble Barrier

The great bubble barrier

The Great Bubble Barrier is een initiatief dat de plastic vervuiling aanpakt op een zeer eenvoudige, maar innovatieve manier. Onlangs hebben zij succesvol een crowdfundingsactie gehouden met als resultaat dat zij een permanente Bubble Barrier kunnen plaatsen!

The Great Bubble Barrier pakt het probleem van plastic vervuiling in oceanen dicht bij de bron aan, hier, in onze grachten, kanalen en rivieren.

Stop de plastic soup

Te veel van het afval dat onze samenleving produceert komt terecht in het water en brengt grote schade toe aan milieu en mens. Zeeschildpadden en vissen raken verstrikt in plastic, scheepvaart ondervindt hinder en microplastics vormen een gezondheidsrisico voor de kleinste tot grootste organismen. Dit probleem wordt door gemeenten, het rijk en de Europese Unie steeds meer gezien en onderkend.

Afval kán worden opgevangen voordat het de oceanen bereikt. Huidige oplossingen die afval tegenhouden in rivieren hinderen helaas daarbij ook vaak scheepvaart en vissen in de rivier. De oprichters van The Great Bubble Barrier, Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer zochten naar een elegante manier om plastic tegen te houden in rivieren, waarbij een vrije doorgang van de continue scheepvaart in Nederland en vrij baan voor vismigratie een vereiste was.

Zowel schepen als vissen kunnen een scherm van lucht passeren, maar plastic wordt wel degelijk tegen gehouden: op dit principe is The Great Bubble Barrier gebaseerd. Het bellenscherm ontstaat door een buis op de bodem van de rivier te plaatsen en hier lucht doorheen te pompen. Huidige oplossingen vangen drijvend plastic op, maar een groot deel van dit afval zit ook dieper in het water. The Great Bubble Barrier creëert een bellenscherm van de bodem van de rivier tot aan het wateroppervlak, deze opwaartse stroming, brengt afval zwevend in de waterkolom naar boven. Door het scherm schuin te plaatsen, wordt de natuurlijke stroming gebruikt om het plastic naar de oever te geleiden, waardoor het afval eenvoudig te verzamelen, te bereiken en te verwijderen is.

De voordelen van de Bubble Barrier

  • Maakt slim gebruik van de natuurlijke stroming van de rivier
  • Geleidt plastic naar de zijkant van rivieren, grachten en kanalen
  • Stopt plastic op weg naar de oceaan
  • Is gebaseerd op bestaande technologie
  • Betreft een innovatief concept
  • Verhoogt het zuurstofgehalte
  • Vereist geen verandering in infrastructuur of beleid
  • Is schaalbaar
Door deze eigenschappen voldoet het systeem aan de belangrijkste randvoorwaarden: het hindert nauwelijks scheepvaart, vissen en de natuurlijke werking van de delta.
 
Het feit dat The Great Bubble Barrier is gebaseerd op bestaande technologie, die ingezet wordt in de olie-industrie en om zoet en zout water te scheiden, maakt het makkelijk toepasbaar. En het mooiste is: het systeem kan zowel in de grootste rivieren als kleinere grachten en kanalen gebruikt worden. Doordat The Great Bubble Barrier visueel aantrekkelijk is trekt het gemakkelijk bezoekers, waardoor het bewustzijn over het plastic probleem vergroot wordt.
 

Share this

AANGESLOTEN BIJ

Vereniging Industrieel oppervlaktebehandelend Nederland
NGO-SBG
Industriekrieg Eekterveld Vaasen
Scroll naar boven
Call Now Button