Galvaniseren: Een dunne deklaag voor je product, hoe werkt dit?

Galvaniseren: Een dunne deklaag voor je product, hoe werkt dit?

Galvaniseren wat is dat nu eigenlijk? En hoe kan het dat je met zo’n dunne deklaag een product kunt beschermen? We nemen je graag mee in onze productie!

Galvanotechniek is een brede term, maar het komt erop neer dat je een dun laagje metaal aanbrengt om het oppervlak van je product te beschermen of andere eigenschappen te geven. Dat gaat van boutjes en moertjes tot aan grotere machineonderdelen zoals frames, assen en omkasting. Bescherming tegen corrosie is daarbij de bekendste toepassing. 

Voordelen galvaniseren

Naast dat het zorgt voor betere bescherming tegen corrosie wordt galvaniseren gebruikt voor andere doelen. Zo wordt het onder andere ingezet voor betere geleidbaarheid, krasvastheid of een mooier uiterlijk (waaronder glans).

Het heeft daarnaast nog meer voordelen. Zo zorgt het proces voor een ideale hechting waardoor je ook een hoge slijt- en slagvastheid krijgt. De laagdikte is ook nauwkeurig instelbaar waardoor het uiteindelijke product qua passing nauwelijks afwijkt van het origineel. Door de lage procestemperatuur, maximaal zo’n 65 graden Celsius, komt vervorming van het materiaal niet voor.

Elektrolyse

Maar hoe werkt galvaniseren nu? Bij De Vries Surface Technologies hebben wij het over elektrolytisch verzinken. Dat werkt met elektrolyse. In een bad zit een oplossing van zuren, basen en de zouten (de elektrolytoplossing).

Tussen elektroden, kathode en anode genoemd, wordt een elektrische spanning aangebracht. De anodes zitten vast op de badrand, de kathode is het rek of zijn de haken waaraan de producten het bad in gaan. Positieve deeltjes (kationen) bewegen zich naar de kathode (het product) en negatieve deeltjes (anionen) richting de anode. Op die manier wordt het product bedekt met een laagje, in ons geval met zink. We noemen dit ook wel elektrolytisch verzinken.

Voorbehandeling

We nemen je graag even mee door de verschillende productiestappen. Voor alle producten is een voorbehandeling nodig. Producten worden eerst ontvet door middel van een heet dompelbad, maar vaak wordt ook elektrolytisch ontvet. Dat gebeurt door stroom op de delen te zetten: de vettige toplaag wordt er daardoor vanaf ‘gebruist’. Daarna wordt het product altijd gebeitst als voorbehandeling, ook een manier van diepgaande reiniging.

Die reiniging is nodig om het materiaal zo schoon mogelijk het zinkbad in te laten gaan. Dat zorgt ervoor dat de zinkoplossing goed kan neerslaan en er een betere hechting ontstaat. Die hechting is nodig voor een goede dekking voor langere tijd en dus corrosiewerendheid.

Galvaniseren - Wat is het - De Vries Surface Technologie

Deklaag

Het elektrolytisch proces zorgt ervoor dat er een dunne, evenredige, deklaag op het product komt. Deze laag is gemiddeld 12 micron. Galvaniseren met zink is daardoor zeer geschikt voor nauwe passingsmaten. Om het product nog beter te beschermen en goed af te werken krijgt het altijd een nabehandeling: passiveren. Hierbij wordt een blauwe of gele chromaatlaag aangebracht. Die zorgt ervoor dat het product nog beter tegen roest beschermd is.

Na alle behandelingen blijft de deklaag dun. Dat maakt dat na behandeling de passing ook nog goed is maar het product toch voorzien is van een sterke en corrossiewerende laag. Daarnaast heeft verzinken een goede prijs-kwaliteitsverhouding gekeken naar de prijs voor corrosiewering ten opzichte van vernikkelen, verchromen of verzilveren.

Proces galvaniseren

Kort op een rij zien de processtappen er zo uit:

  1. Afkook ontvetting
  2. Elektrolytische ontvetting
  3. Beitsen
  4. Elektrolytische ontvetting
  5. Activering
  6. Elektrolytisch verzinken
  7. Passiveren
  8. (optioneel) top coat (sealer)

Ben je benieuwd of elektrolytisch verzinken ook voor jouw producten een duurzame oplossing is? Wij denken graag met je mee.

Share this

AANGESLOTEN BIJ

Vereniging Industrieel oppervlaktebehandelend Nederland
NGO-SBG
Industriekrieg Eekterveld Vaasen
Scroll naar boven
Call Now Button