Oppervlaktetechniek: uitbesteden versus inhouse

Oppervlaktetechniek: uitbesteden vs. inhouse

Elektrolytisch verzinken, rvs beitsen of sublimotion toepassen? Wanneer besteed je een behandeling van je metaalproduct uit en wanneer kies je voor een inhouse oplossing? De vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden.

In de wereld van de oppervlaktetechniek zijn er een veelvoud van behandelingen met als doel producten te reinigen of er iets aan toe te voegen, zoals zink of coating. Dat kan door middel van een badenreeks, spuit- of sproeitechnieken.

Bij De Vries Surface Technologies wordt gebruik gemaakt van diverse badenreeksen. Naast elektrolytisch verzinken wordt ook het beitsen en passiveren van rvs aangeboden en is het sublimotion proces een extra bewerking die de laatste jaren is toegevoegd. “Voor deze technieken maken we vaak gebruik van een badenreeks. De producten worden dan door middel van een kraan of loopwagen van bad naar bad gebracht en gedompeld”, vertelt Robin de Vries. De gehele proceslijn neemt net geen 40 meter in beslag.

Bij dergelijke processen komt meer kijken dan de aanschaf van een set baden. Naast de technische installaties die soms ook om aanpassingen of eisen van het bedrijfspand vragen vallen de meeste baden onder milieu- en arboregelgeving. “Met een simpele fles zeep kun je ook iets ontvetten, maar we kennen ook processen waar wij te maken hebben met duizenden liters aan zuren en dan wordt het een ander verhaal.”

Welke voorwaarden zijn er voor verzinken en beitsen?

De veelal chemische stoffen die gebruikt worden voor de oppervlaktebehandelingen vereisen ook een goede registratie, opslag en kennen gebruiksvoorwaarden zoals:

  • Passende vergunningen voor onder andere uitstoot en lozingen
  • Vergunningen en aanvullende eisen voor BRZO-bedrijven (bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken, dit is afhankelijk van de hoeveelheden gevaarlijke stoffen)
  • Normen voor blootstelling (Arbo-regels)
  • Geldige Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) en eventueel een ARIE (Aanvullende RIE)

Voordelen voor oppervlaktetechniek inhouse

Toch kan het lonend zijn om wel oppervlaktetechniek in huis te halen. Het hele proces is dan in eigen hand, iets dat vooral planning technisch handig kan zijn. Het scheelt transportbewegingen en dus ook kosten. Een eigen productielijn kan specifiek op de eigen situatie ingesteld worden en kan zorgen voor een lean proces. Een eigen productielijn kan ook voor een specifieke kwaliteitseis en bij een grote productomvang financieel lonend zijn. Kortom, bij niet zo’n specifiek proces met een weinig chemische behandeling kan inhouse een goede oplossing zijn.

Flinke investering versus opbrengst

Toch treft Robin de Vries met regelmaat klanten die na een periode van inhouse toch weer kiezen voor uitbesteden. “Er komt meer bij kijken dan je denkt. Het vergt ook een flinke investering van meer dan een miljoen en dat moet het wel weer opleveren. Daarnaast is het niet alleen het neerzetten van een lijn, er is ook kennis vereist en die ligt niet voor het oprapen.”

Kennis van oppervlaktetechnieken verzinken en beitsen

Niet alleen (structureel) onderhoud, maar ook de kennis bepaalt de kwaliteit. Die kwaliteit wordt geborgd door zich onder andere aan te sluiten bij brancheverenigingen en kenniscentra die ook opleidingen verzorgen. “Daarnaast vraagt de markt steeds vaker om kwaliteitsrapportages. Dan heb je het vooral over laagdikterapporten.” Die kennis is bij De Vries aanwezig en vooral intern opgebouwd. “Dit wordt niet op school geleerd maar echt in de productie.”

Voor het maken van een goede afweging van uitbesteden of een inhouse oppervlaktetechniek is de lange termijn het belangrijkste: zijn de (flinke) investering en de lastendruk het waard? Of is uitbesteden naar een betrouwbare leverancier een beter optie? “Het gaat erom dat je goede afspraken maakt met de oppervlaktebehandelaar. Zo kun je jouw wensen en kwaliteitseisen ook bij uitbesteden prima vastleggen en waarborgen.”

Share this

AANGESLOTEN BIJ

Vereniging Industrieel oppervlaktebehandelend Nederland
NGO-SBG
Industriekrieg Eekterveld Vaasen
Scroll naar boven
Call Now Button